:: Οικολογική Κίνηση Δράμας :: - Οικολογική Κίνηση Δράμας

Το έργο μας

Η Οικολογική Κίνηση Δράμας από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεώς της και μέχρι σήμερα ανέπτυξε και αναπτύσσει δραστηριότητες για την αντιμετώπιση μικρών και μεγάλων οικολογικών προβλημάτων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής πάνω σ’ αυτά. Για το σκοπό αυτό οργάνωσε ομάδες εργασίας οι οποίες κατέγραψαν τα προβλήματα της περιοχής, τα μελέτησαν και πρότειναν λύσεις με στόχο να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία της κοινωνίας της Δράμας. Στην πορεία πραγματοποίησε πάρα πολλές ομιλίες, διαλέξεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, σειρά μαθημάτων για την κατανόηση του οικολογικού προβλήματος με τον γενικό τίτλο «Μαθήματα Οικολογίας» όπου δίδαξαν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Θράκης, Θεσ/νίκης, Αθηνών, Κρήτης, Πατρών καθώς και ο κ. Μιχάλης Δεκλερής τ.πρόεδρος του Ε΄τμήματος του ΣτΕ. Από το 1991 εκδίδει τη μηνιαία εφημερίδα της «Καλημέρα κυρα-Γη».
• Άρχισε τη δράση της με τα δραμινά λατομεία, καθώς η περιοχή μας έχει πολλά μάρμαρα και πολλά λατομεία. Έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την ορθολογική αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μαρμάρου με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία και με τις παρεμβάσεις της πέτυχε να βελτιωθεί ο τρόπος εξόρυξής τους. Πέτυχε ακόμη μετά από πολλούς αγώνες και με προσφυγή στο ΣτΕ(1996) να κλείσουν τα περιαστικά λατομεία αδρανών υλικών της Δράμας.
• Προώθησε έρευνα-μελέτη για την ποιότητα των επιφανειακών και πόσιμων υδάτων του νομού Δράμας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
• Ζήτησε από τους Δήμους και τις Κοινότητες του νομού Δράμας την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων ύδρευσης.
• Ασχολήθηκε με την ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα, όχι όμως από δική της ευθύνη.
• Ενδιαφέρεται για την καθαριότητα της πόλης, προτείνει λύσεις για το κυκλοφοριακό, τη χρήση των πεζοδρομίων, τους χώρους στάθμευσης, την ηχορύπανση. Σε συνεργασία με μαθητές και πολίτες προέβη στον καθαρισμό των δύο μικρών δασών στο Β. τμήμα της πόλης. Τοποθέτησε δέκα κάδους απορριμμάτων στο χώρο έξω από το σπήλαιο του Μααρά (Αγγίτη). Υιοθέτησε το περιαστικό δάσος του Κορυλόβου και προχώρησε στον καθαρισμό του.
• Επιδιώκει την εξάπλωση της χρήσης του ποδηλάτου. Διοργάνωσε για το σκοπό αυτό επί σειρά ετών ποδηλατικούς γύρους στην πόλη της Δράμας με μεγάλη συμμετοχή κυρίως μαθητών και ζητά επιμόνως από τους υπευθύνους τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων.
• Δείχνει ενδιαφέρον για τα προβλήματα που δημιουργούν με τις επιπτώσεις τους στο έδαφος και τα ύδατα τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, καθώς και για τη ρύπανση που προκαλείται σε περιοχές όπου υπάρχουν βουστάσια και παρεμβαίνει για την αντιμετώπισή τους. Προσπαθεί παράλληλα να πείσει τους γεωργούς να στραφούν προς την βιολογική καλλιέργεια.
• Με παρεμβάσεις της ακόμα και στην Ε.Ε. προσπάθησε να σταματήσει η καύση των σιτοκαλαμιών στους αγρούς, που πολλές φορές έγινε αιτία πυρκαγιών.
• Ενδιαφέρθηκε για την απομάκρυνση του κλοφέν από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ σε διάφορες περιοχές της Δράμας με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
• Το 1990 ξεκίνησε τον μεγάλο αγώνα για τη ματαίωση της εγκατάστασης θερμοηλεκτρικών εργοστασίων και λιγνιτωρυχείων στο λεκανοπέδιο της Δράμας ενημερώνοντας και κινητοποιώντας ολόκληρη την κοινωνία της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής. Πραγματοποίησε το Μάη του 1991 πανδραμινό συλλαλητήριο με τεράστια επιτυχία. Συγκέντρωσε 38.500 υπογραφές με το «όχι στους λιγνίτες» τις οποίες απέστειλε στην Ελληνική Κυβέρνηση, ΔΕΗ, Ε.Ε, ΟΗΕ, διάσκεψη του Ρίο και πέτυχε τη ματαίωση του 10ετούς προγράμματος της ΔΕΗ για την εκμετάλλευση των λιγνιτών και τη λειτουργία θερμοηλεκτρικών σταθμών στην περιοχή της Δράμας.
• Επί σειρά ετών αγωνίστηκε για την απελευθέρωση των πεζοδρομίων, ώστε οι πολίτες της Δράμας να κινούνται πάνω σ’ αυτά χωρίς να κινδυνεύουν, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
• Ενδιαφέρεται και παρεμβαίνει για την προστασία του δασικού πλούτου της Δράμας και συνεργάζεται με το Δασαρχείο για την προστασία των δασών από τις φωτιές και τους λαθροκυνηγούς. Συμμετέχει σε προγράμματα περιφρούρησης των περιαστικών δασυλλίων της Δράμας.
Πραγματοποίησε αναδασώσεις σε διάφορες περιοχές της Δράμας με τη συνεργασία του Δασαρχείου, ενώ με τη συνεργασία ειδικού γεωπόνου εφάρμοσε (1994) πρόγραμμα αναβλάστησης των βουνών με σπόρους σε τρεις περιοχές του νομού.
• Φροντίζει και εργάζεται για την προστασία και διατήρηση της άγριας πανίδας. Συνεργάζεται με το κέντρο υποδοχής Θεσσαλονίκης και το ΕΚΠΑΖ Αίγινας για την περίθαλψη των άγριων ζώων και πουλιών που εντοπίζονται τραυματισμένα ή άρρωστα στην περιοχή μας. Μέχρι τώρα έχει αποστείλει εκατοντάδες άτομα, η πλειονότητα των οποίων αποθεραπεύτηκε και απελευθερώθηκε.
• Η Οικολογική Κίνηση Δράμας για την αποτελεσματικότερη δράση του Οικολογικού Κινήματος συνεργάζεται με άλλες Οικολ. Οργανώσεις, με Καθηγητές από όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της χώρας και συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Β.Α. Ελλάδος και του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), το οποίο αριθμεί περισσότερες από 80 Οικολ. Οργανώσεις. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Αιολικής Ενέργειας.
• Συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις των Οικολ. Οργανώσεων με το ΕΚΒV και σε όλα τα ετήσια συνέδρια του ΠΑΝΔΟΙΚΟ.
• Προσεκλήθη και συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή συνάντηση Οικολ. Οργανώσεων «Foire verte Europeenne» 19-22/9/1991 στη Villeneuve d’ Ascq της Γαλλίας και στη διεθνή συνδιάσκεψη του Βερολίνου (1996) για το πρασίνισμα του Μάαστριχ.
• Οργάνωσε στο δάσος της Ελατιάς Δράμας Ελληνοβουλγαρικό συνέδριο (1993) για τη συνεργασία Ελληνικών και Βουλγαρικών Οικ. Οργανώσεων στην αντιμετώπιση οικολογικών προβλημάτων κοινού ενδιαφέροντος.
• Οργάνωσε μαζί με Δήμους της Α. Μακεδονίας-Θράκης το διεθνές συνέδριο εναντίον των πυρηνικών εργοστασίων με αιχμή το Κοζλοντούι (1994), στο οποίο έλαβαν μέρος διακεκριμένοι πυρηνικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, καθώς και ο υπουργός περιβάλλοντος της Ουκρανίας –με την εμπειρία του Τσερνομπίλ- ο υφυπουργός περιβάλλοντος της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Σόφιας, εκπρόσωπος της επιτροπής ενέργειας της Ε.Ε. και πολλές Ελληνικές και Βουλγαρικές Οικολ. Οργανώσεις.
• Συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο της Ρόδου (1999) για τη μή εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Τουρκίας.
Αγωνίστηκε για το σκοπό αυτό σε συνεργασία με άλλες Οικολ.Οργανώσεις από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και τον Καναδά.
Ανέπτυξε σημαντική αλληλογραφία με την Κυβέρνηση του Καναδά για τη ματαίωση του προγράμματος εγκατάστασης πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Τουρκίας. Συγκέντρωσε και απέστειλε στον Πρωθυπουργό του Καναδά υπογραφές 5.000 δραμινών πολιτών για τον ίδιο σκοπό. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να ματαιωθεί το πρόγραμμα για το Ακουγιού της Τουρκίας.
• Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Έρευνα για την ύπαρξη ραδονίου στους νομούς Δράμας, Καβάλας και Σερρών (1995).
• Μαζί με τις Οικολ.Οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής αγωνίστηκε για να μην κατασκευαστεί το φράγμα της ΔΕΗ στον Νέστο ποταμό, διότι έκρινε ότι οι επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του θα είναι σοβαρές για τον ίδιο τον ποταμό (ποσότητα και ποιότητα υδάτων, ιχθυοπανίδα) και το περιβάλλον γενικότερα.
• Ενδιαφέρθηκε και ζήτησε από την Ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαιτέρως από το Υπουργείο των Εξωτερικών να αντιμετωπίσουν σε συνεννόηση με την Βουλγαρική Κυβέρνηση το πρόβλημα της ρύπανσης του Νέστου από ρυπογόνα υλικά, που πέφτουν στον ποταμό από την Βουλγαρική πλευρά. Ζήτησε και από τις Κοινότητες και Δήμους του νομού να δραστηριοποιηθούν και αυτοί για την προστασία του ποταμού. Ανέπτυξε σημαντική αλληλογραφία με την Ε.Ε για το σκοπό αυτό.
• Είχε ενεργό συμμετοχή σε όλες τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις που έγιναν στην πόλη για τον πόλεμο στον κόλπο (1991), τον βομβαρδισμό της Σερβίας, την κατάληψη του Αφγανιστάν, τον πόλεμο στο Ιράκ.
• Αγωνίστηκε για την κατάργηση των πυρηνικών δοκιμών και έστειλε εκατοντάδες επιστολές δραμινών πολιτών στον πρόεδρο της Γαλλίας Ζισκάρ Ντεστέν ζητώντας του να μην προβεί η χώρα του στην προγραμματισμένη πυρηνική δοκιμή (1995).
• Σε συνεργασία με τις Οικολ. Οργανώσεις Β.Α Ελλάδος τάχθηκε εναντίον και αγωνίστηκε να μην δημιουργηθούν χρυσωρυχεία στην Χαλκιδική και Θράκη, να μην εγκατασταθούν πετρελαιοδεξαμενές στην Καβάλα, να μην κατασκευαστεί και λειτουργήσει πολεμικός λιμένας του ΝΑΤΟ στην Ν. Πέραμο Καβάλας.
• Το 2001 σε συνεργασία με βαλκανικές Οικολ. Οργανώσεις από την Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΦΥΡΟΜ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα δημιούργησε το Δίκτυο Βαλκανικών Οικολογικών Οργανώσεων (Balkan Ecological Network, BEN) για την από κοινού αντιμετώπιση οικολογικών προβλημάτων στα Βαλκάνια. Στα πλαίσια αυτού εκτελέστηκαν δύο προγράμματα με θέμα «Περιβάλλον, Ζωή, Ειρήνη στα Βαλκάνια». Στο ένα μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων των βαλκανικών χωρών εκφράστηκαν για το περιβάλλον, τη ζωή και την ειρήνη στα Βαλκάνια με ένα σχέδιο. Τα σχέδια (5.000) αξιολογήθηκαν και τα καλύτερα εκδόθηκαν σε ειδικό λεύκωμα. Στο δεύτερο, πολίτες από τα Βαλκάνια έγραψαν ένα κείμενο για νέους πάλι με το ίδιο θέμα. Τα κείμενα αυτά εκδόθηκαν σε έξι βαλκανικέ ς γλώσσες, σε ξεχωριστό βιβλίο για την κάθε μία.
• Σε συνεργασία με το Δήμο Σταυρούπολης Ξάνθης έκανε μια πολύ σημαντική πρόταση προς την Ελληνική Κυβέρνηση για τη δημιουργία Ελληνοβουλγαρικού Πάρκου -Ειρήνης-Φιλίας- Συνεργασίας στη Ροδόπη, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα σε έκταση 100χιλ. στρεμμάτων (50 χιλ. στο ελληνικό και 50 χιλ. στο βουλγαρικό έδαφος), όπου θα πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις ελληνικές, βουλγαρικές και ελληνοβουλγαρικές οικολογικού και πολιτισμικού περιεχομένου. Η Ελληνική Κυβέρνηση βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση και ανέθεσε στην Οικολ. Κίνηση Δράμας και στο Δήμο Σταυρούπολης τη μελέτη και πραγματοποίηση της πρότασης σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Γεωργίας. Και ενώ προχώρησε σε μεγάλο βαθμό, σχεδόν μέχρι την υπογραφή, ωστόσο μέχρι σήμερα η πρόταση παραμένει σε εκκρεμότητα.
• Το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ιδιαίτερα από τα πρώτα χρόνια, και κυρίως σε σχέση με τους λιγνίτες, ήταν το ενεργειακό. Με έγγραφα προς την Ελληνική Κυβέρνηση και τη ΔΕΗ, με διαλέξεις, με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στη Δράμα υποστήριξε την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής προς την κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με τις ενέργειες αυτές και σε συνδυασμό με την υποστήριξη διεθνώς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σήμερα και στη χώρα μας η παραγωγή ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές κερδίζει συνεχώς έδαφος.
• Ζήτησε από τη ΔΕΗ και την Ελληνική Κυβέρνηση την υπόγεια μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος.
• Ασχολήθηκε με την εξοικονόμηση ενέργειας σε μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
• Μεγάλο αγώνα έκανε για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το κέντρο της πόλης. Με τη συνεργασία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων της Δράμας και μετά από δικαστική απόφαση επετεύχθη η απομάκρυνση κεραίας από το γήπεδο της Δόξης, που περιβάλλεται από πολλές σχολικές μονάδες. Παρ’ όλα αυτά και παρά τη σχετική γνωμάτευση του συνηγόρου του πολίτη εναντίον της τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα στον ιστό της πόλης, εξακολουθούν και υπάρχουν κεραίες μέσα στην πόλη.
• Επί σειρά ετών παρουσίαζε με διαλέξεις στα εξάμηνα σεμινάρια των φοιτητών του ΤΕΙ Δράμας τα οικολογικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής.
• Η Δράμα είναι μια περιοχή με πολλές φυσικές ομορφιές: τα δάση της Ροδόπης, το Παρθένο δάσος του Φρακτού, το Φαλακρό και το Μενοίκιο όρος, το σπήλαιο του Μααρά, ο Αγγίτης και ο Νέστος ποταμός, οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας του Κεφαλαρίου και άλλα. Η Οικολογική Κίνηση προσπαθεί και αγωνίζεται με τις ενέργειες της να διασφαλίσει την προστασία τους από φανερές και αφανείς απειλές, αλλά και να τις αναδείξει. Γι’ αυτό και πραγματοποιεί πολλές εκδρομές σε όλους αυτούς τους χώρους με μεγάλη επιτυχία. Η εκδρομή όμως που έχει καθιερωθεί και γίνεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη, με τραίνο και πορεία, είναι στα Στενά του Νέστου με πάνω από 300 εκδρομείς κάθε φορά από πολλά μέρη της Ελλάδας.
• Με την ανάδειξη και προβολή αυτών των περιοχών σχετίζεται εν πολλοίς και η εκδοτική δραστηριότητα της Οικολογικής Κίνησης.
Εκδίδει την εφημερίδα «Καλημέρα κυρα-Γη» και το ημερολόγιό της αφιερωμένο κάθε φορά σε μια από τις ομορφιές της Δράμας (τα πέτρινα γεφύρια, το παρθένο δάσος, τους καταρράκτες και άλλα).
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Αγριολούλουδα του Παρθένου δάσους Δράμας» και το δίτομο «Θάμνοι και δέντρα στη Ελλάδα» του Θ. Αραμπατζή, Δασολόγου, Καθηγητή ΤΕΙ Δράμας. «Μαθήματα Οικολογίας» «Περιβάλλον, Ζωή, Ειρήνη στα Βαλκάνια-παιδικά σχέδια» «Περιβάλλον, Ζωή, Ειρήνη στα Βαλκάνια-κείμενα για νέους» «Γεωργία και περιβάλλον» του Ν. Σιδηρά, Ομότιμου Καθηγητή Γεωπονικής Σχολής Αθηνών.