:: Οικολογική Κίνηση Δράμας :: - Οικολογική Κίνηση Δράμας

Πολιτιστικό Έργο

Στον πολιτιστικό τομέα έχει να επιδείξει ποικίλες δραστηριότητες:

Μουσικές εκδηλώσεις: Συναυλία στο σπήλαιο του Μααρά με το φωνητικό σύνολο «Μέλισμα» της Σόνια Καραμανιάν, «τους Χαΐνηδες», «Τομπουρλίκα», τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τους Γ. Σπάθα-Β. Λέκκα, τον Ζιάντ Ραγιάμπ κ.ά.
Βραδιές με παραδοσιακή μουσική σε συνεργασία με την Θρακική Εστία Δράμας, το Σύλλογο Ηπειρωτών, το συγκρότημα Καλής Βρύσης κ.ά.
Ομιλίες-διαλέξεις ενημερωτικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα όπως με τους Καθ. Πανεπιστημίου Γ. Διαμαντή, Αθ. Τσαντάρη, Αθ. Γεράνιο, Ελ Ζούρο, τον γιατρό Μ. Παπαϊωάννου, τον ομοιοπαθητικό Γ. Κασάπη, τον περιβαλλοντολόγο Μ. Μοδινό, τον συγγραφέα Άρη Φακίνο, τον Ευρωβουλευτή Αλ. Αλαβάνο, τον νομικό Στ. Μπαμπά κ.ά.
Εκθέσεις βιβλίων, έργων ζωγραφικής, μικροτεχνίας και παραστάσεις κουκλοθεάτρου.
Φιλοξένησε στο χώρο της ανάλογες εκδηλώσεις Πολιτιστικών Συλλόγων και αγώνες σκακιού.
Πρόσφερε βραδιά (11 Μαΐου 1994) φιλοξενίας σε φιλοξενούμενα στη Δράμα παιδιά από τη Γιουγκοσλαβία με εδέσματα, γλυκά πασχαλινά και κουκλοθέατρο. Πρόσφερε δύο βραδιές φιλοξενίας με ελληνικό γλέντι και εκδρομή στο Καρά Ντερέ (1995) σε Ισπανούς εκπαιδευτικούς, σπουδαστές της Ελληνικής γλώσσας, και τον καθηγητή τους στο Παν/μιο της Γρανάδας κ. Μορφακίδη, που τους συνόδευε.
Έκανε πολλές προσπάθειες για την αξιοποίηση του σπηλαίου του Μααρά.
Φροντίζει για την προβολή των ιστορικών, Προϊστορικών και παλαιοντολογικών στοιχείων και χώρων της περιοχής.
Συνεργάζεται με άλλους φορείς για τη διάσωση των διατηρητέων κτιρίων της πόλεως, την προστασία του παλαιού Τελωνείου και του Καπνολογικού Ινστιτούτου της πόλεως.
Φωτογράφισε πετρόκτιστα γεφύρια της περιοχής και την παλιά πόλη της Δράμας.
Αγόρασε και αναστήλωσε το διατηρητέο κτίριο επί της οδού Χατζηανέστη 13, το οποίο ενοικίαζε από το 1998 και στο οποίο στεγάζονται μονίμως πλέον τα γραφεία της.
Σε συνεργασία με το Δήμο Δοξάτου και τους κατοίκους της περιοχής (Κεφαλάρι, Αγ. Αθανάσιος) προσπάθησε και επιδίωξε την απομάκρυνση της ΒΕΞ (βιομηχανία εμποτισμού ξυλείας), για σοβαρή ρύπανση και μόλυνση στο περιβάλλον.
Συνεργάζεται με διάφορους φορείς, όπως ο Φορέας Διαχείρισης της Οροσειράς Ροδόπης, στον οποίο και συμμετείχε μέχρι το 2004, ο Σύλλογος νέων αγροτών, ο Σύλλογος Τυφλών Δράμας, για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκύπτουν.
Συνεργάτηκει με τα ΤΕΙ Δασοπονίας για τη δημιουργία Βοτανικού κήπου με δέντρα και θάμνους της Ροδόπης στις παρυφές του Κορυλόβου Δράμας.
Ασχολήθηκε με την κομποστοποίηση οικιακών απορριμμάτων και για το σκοπό αυτό μοίρασε εκατό συσκευές σε πολίτες της Δράμας για την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος. Ασχολήθηκε επίσης με την ένταξη των Δήμων της Δράμας στο Δίκτυο των πόλεων εναντίον των πυρηνικών όπλων.
Αγωνίστηκε για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος που είχε προκύψει το 2010 με το κάψιμο των ανεξέλεγκτα συσσωρευμένων ελαστικών στην βιομηχανική περιοχή της Δράμας.
Δεν παύει να επαγρυπνεί και να αγωνίζεται ακόμη και σήμερα για το θέμα των λιγνιτών, όπως αυτό προέκυψε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Και, όπως το 1991, έτσι και σήμερα εξασφάλισε ομόφωνη την άρνηση για την εκμετάλλευση των λιγνιτών και τη λειτουργία θερμοηλεκτρικών εργοστασίων στη Δράμα όλων των Δημοτικών Συμβουλίων του νομού και του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Διαθέτει πλούσιο Αρχείο με υλικό από τους αγώνες που έχει κάνει και από διάφορα οικολογικά προβλήματα, καθώς και φωτογραφικό και slides.

Με τα στοιχεία που διαθέτει έχει βοηθήσει πάρα πολλούς φοιτητές, επί πτυχίω και μεταπτυχιακούς, για τις εργασίες τους τις σχετικές με το περιβάλλον και την οικολογία, καθώς και δασκάλους και καθηγητές για τις περιβαλλοντικές εργασίες τους.